З 24 червня по 1 липня 2023 року доцентка кафедри німецької філології ННІ іноземних мов Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Вероніка Ганєчко взяла участь у роботі семінару для викладачів німецької мови зі Східної Європи, що проходив у м. Берлін і був ініційований «dAch gGmbH Projekte für die Offene Gesellschaft».

Тема заходу стосувалася проблематики відкритого суспільства з основним акцентом на питаннях культури памʼяті, що розкривалися через насичену програму семінару: виступи багатьох експертів з галузі освіти і культури, огляди музейних експозицій та інших культурних об'єктів.

Учасники семінару відвідали знакові місця Берліну: Бранденбурзькі Ворота, Меморіал жертвам Голокосту, Палац Сліз, місця розташування Берлінської Стіни, Музей історії Другої світової війни (у районі Карлсхорст), Музей Штазі та ін. Участь у заході сприяла кращому осмисленню питання формування культури памʼяті, зокрема стосовно взаємодії мешканців Східної та Західної Німеччини, колективної провини ФРН щодо вчинених злочинів відносно євреїв, ромів та інших етнічних та соціальних груп тощо.

Досвід Німеччини з формування культури пам'яті є гарним прикладом для наслідування і може бути використаний, зокрема стосовно висвітлення дискусійних питань історії і культури України, меморіалізації ключових подій і постатей, що зробили вагомий вплив на її становлення як незалежної країни.

Вероніка Ганєчко дякує організаторам семінару, пану Петеру Лізегангу та пані Ірині Сердюк, за унікальну можливість взяти участь в семінарі, відвідати столицю ФРН, отримати багато інсайтів для подальших роздумів і рефлексій, а також відчути атмосферу свободи, толерантності й безпеки Берліна. Вона також висловлює глибоку вдячність громадянам Німеччини, які власними вчинками демонструють солідарність з Україною.

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/berlin.html#sigProIdc53153ab89

Кафедра німецької філології