Євроінтеграційний курс України передбачає, з-поміж іншого, проведення мовної політики, спрямованої на забезпечення українських громадян можливостями безперешкодного спілкування на європейському просторі.

Одним зі шляхів вирішення цього питання є провадження українськими ЗВО багатомовної освіти, що є однією з цілей міжнародного проєкту Еразмус+ KA2 MultiEd. Задля досягнення цієї мети його учасники мали чудову можливість пройти стажування «Multilingualism and Beyond» (Багатомовність і вихід за її межі) в Університеті Тарту (Естонія) з 19 по 29 липня 2022 року. Такою можливістю скористалася й старша викладачка кафедри англійської філології та методики навчання англійської мови Вікторія Токарчук, яка разом із представниками інших університетів-партнерів по проєкту долучилася до обговорення питань багатомовної освіти.

Заняття проводили фахівець із мовної політики, науковець Нарвського коледжу Університету Тарту Крістіна Каллас, фахівці із соціолінгвістики — професор Талліннського університету Анна Вершік, докторанти Алессандра Дезі та Анна Бранець.

У процесі тематично насиченого стажування його учасники детально обговорили такі питання, як явище багатомовності, фактори, які йому сприяють чи, навпаки, гальмують; методи й підходи впровадження багатомовної освіти в Естонії; стратегії багатомовної освіти та шляхи її включення у систему вищої освіти в Україні. Отримані під час занять знання доповнювалися надзвичайно цікавою й пізнавальною культурною програмою, під час якої учасники стажування знайомилися з історією, культурно-мистецьким життям Університету Тарту, міста Тарту та Естонії загалом — країни, яка підтримує Україну в її боротьбі з російською агресією. Завершальним етапом стажування стало представлення його учасниками дизайну соціолінгвістичного дослідження та стратегій багатомовної освіти в університетах-партнерах проєкту.

ННІ іноземних мов