Цьогоріч вступникам пільгових категорій надано можливість проходити вступне випробування у форматі співбесіди замість національного мультипредметного тесту. У приймальну комісію Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького надійшло 25 заяв від таких вступників.

Серед тих, хто зареєструвався для проходження вступної співбесіди — 11 діючих учасників бойових дій. Військові переважно обирають спеціальності: 033 «Філософія», 014.03 «Середня освіта (Історія)», 032 «Історія та археологія», 081 «Право», 053 «Психологія», 281 «Публічне управління та адміністрування».

Воєнний стан у країні позначився на особливостях роботи приймальної комісії. Тому викладачам із предметних комісій доводиться працювати і в екстремальних випадках.

— У нас є абітурієнти з тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Херсонської областей, — розповідає відповідальний секретар приймальної комісії Черкаського національного університету Людмила Смалиус. — Під час проведення однієї зі співбесід з абітурієнткою, яка проживає на небезпечній території, чутно було, як лунали вибухи. Викладачі докладають максимум зусиль, щоб від самого початку розмови налаштувати вступників, підтримати, заспокоїти, а вже потім починають опитування. Адже діти хвилюються вже не стільки через іспит, скільки через загрозу власному життю. Днями викладачі, які входять до предметної комісії, дистанційно приймали іспит і в абітурієнтів, які на період співбесіди перебували на передовій в зоні бойових дій.

Попри складні умови вступники, які проходили вступну співбесіду, продемонстрували достатній рівень знань. Тому успішно склали це вступне випробування.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького