Кафедра журналістики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького спільно з Національною Спілкою журналістів України ініціювали дискусію для черкаських журналістів.

Темою дискусії стало важливе на сьогодні питання — чи можливі контакти між журналістами України та Росії в часи конфлікту?.
Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко розповів про проект «Діалог журналістських організацій України та Росії під егідою Представника ОБСЄ з питань свободи медіа, 2014-2016 р». За його словами, основний напрям роботи учасників проекту — забезпечення безпеки журналістів у ситуації, що зараз відбувається на Сході України. Саме завдяки співпраці з іноземними журналістами, зокрема й із російськими, у січні 2015 року було визволено з полону медійників, які знаходилися там ще з вересня 2014 року.

«Дискусія про професійні контакти з російськими ЗМІ, яку ми проводимо на національному рівні, є дуже важлива не лише для нашої держави, а й для журналістики в цілому. Взагалі є декілька точок зору на цю проблему. Перша — радикальна. Частина наших колег журналістів стверджує, що не повинно бути жодних контактів із країною-агресором. На мою думку, повний бойкот означає, що ми бойкотуємо й тих, хто має мужність опиратися путінському режиму. Адже не всі російські журналісти підтримують «свого вождя»», — зауважив Сергій Антонович.
У дискусії також брав участь Олександр Михайлович Бриж — головний редактор газети «Донбасс», голова Донецької обласної організації НСЖУ. Він розповів про співпрацю з частиною незалежних російських ЗМІ, які виступають проти Путіна. «Рейтинг Путіна — 80%, на сьогодні він поступово падає. 20% російських громадян не підтримують сучасну владу. Саме на цій платформі ми намагалися знайти з російськими колегами спільну мову. На жаль не всі вони правильно розуміють ситуацію з Донбасом», — висловив власну думку Олександр Михайлович.
У ході дискусії спікери наголошували на тому, що основними цілями об’єднання українських і російських журналістів є дотримання стандартів подання матеріалів, журналістської етики, а також безпеки працівників ЗМІ. Розповідали про проект Об’єднання молодих журналістів, що давав теоретичні та практичні можливості реалізації діалогу між іноземними медійниками.
Ігор Єфімов, фотограф, учасник проекту, спільно з колегою з Росії створили фотоматеріали про біженців. Їхні фотороботи — це ще й знімки ринку Нашмаркт у Відні та королівської конюшні. Ігор розповів, що спочатку вагався щодо співпраці з представником «братнього народу». Та в ході спілкування зрозумів, що Ярославна Чернова з розуміння ставилась до ситуації в Україні. Вони намагалися уникати політичних тем, тому співпраця пройшла цікаво та плідно.
Ще один учасник проекту Артур Пріхно — студент 4-Р курсу спеціальності видавнича справа та редагування ЧНУ ім. Б. Хмельницького, журналіст ІА «ПРОЧЕРК». Він, як студент, брав участь у перших теоретичних етапах проекту Об’єднання молодих журналістів у Відні. «Особисто я дуже мало спілкувався з російськими журналістами, оскільки був там усього два дні. Ми намагалися не політизувати співпрацю, обходити болючі теми. Нам доручили знімати матеріал про переселенців в Україні, зокрема в Черкасах. На жаль, не з нашої вини матеріал не вийшов. Але ті два дні, що ми поспілкувалися з іноземними колегами, дали нам нові знання для розуміння сьогоднішньої ситуації», — поділився враженнями Артур.
У підсумку дискусії учасники прийшли до висновку, що співпрацювати з російськими журналістами все ж варто. Лише слід звертати увагу на те, чи не схожі вони на сумнозвісного Кісельова та подібних до нього. Співпраця з російськими медійниками допоможе розкрити правду про ситуацію на Сході та допомогти журналістам країни-агресора правильно й правдиво подавати інформацію.


Лора ШУМЕЙКО, Крістіна ОРЕЛ, 4-Р, ННІ УФСК