28 квітня в університеті відбулася звітно-виборна конференція Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, мабуть, чи не єдиної, що реалізує свій творчий потенціал у дослідженні історії і культури рідного краю та просвітницькій роботі.

Вітаючи учасників конференції, ректор університету Олександр Черевко наголосив на важливості краєзнавства як основи громадянсько-патріотичного виховання і формування історичного світогляду молодого покоління. «Університет має не тільки вагомі науково-освітні здобутки, а й є визнаним центром національно-патріотичного виховання. У системі цієї роботи важливе місце посідає всебічне вивчення минулого нашого краю – Черкащини, унікального історико-культурного регіону держави, з яким пов’язано багато героїчних сторінок української історії», — зазначив Олександр Володимирович.

Місцем проведення звітно-виборної конференції Черкаський національний університет обрано не випадково, адже тут діє найбільший осередок, який об’єднує 15 членів НСКУ (голова – професор Сергій Корновенко), здійснюється грунтовна науково-дослідна робота з історії та сучасності краю. Науковці університету, передусім історики, є авторами монографій, навчальних посібників і публікацій, в яких висвітлюється минувшина, культура та природа рідного краю. На базі університету проводяться регіональні, всеукраїнські та міжнародні науково-практичні конференції та інші пізнавально-виховні заходи, в тому числі і краєзнавчого спрямування.

Сьогодні обласна організація об’єднує понад 100 членів Спілки, які на професійній основі займаються краєзнавством. Відрадно, що серед делегатів конференції чимало випускників нашого університету різних років.

Делегати конференції заслухали та обговорили звіт правління, накреслили план роботи на перспективу, у якому як важливе завдання виділено підготовку до 100-річчя Української революції 1917 – 1921 років. Обрано керівні органи облорганізації Спілки. Головою правління обрано професора ЧНУ ім.Б.Хмельницького Василя Мельниченка.

Делегати конференції ознайомилися з експозицією музею українського рушника, роботою навчально-наукового інституту історії і філософії.

Професор Василь Мельниченко