Цьогорічні заходи зі вшанування героїв Холодноярської Січі ХVIII ст. та Холодноярської Республіки ХХ ст., які відбулися 23–24 квітня, позначалися кількома особливостями. Участь у них представницької делегації Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, очолюваної ректором Олександром Черевком засвідчила, що для колективу провідного вищого навчального закладу Черкащини вони є глибоко змістовними та символічними.

Гідно представляючи університет, а водночас Черкаське крайове товариство Українського козацтва, в заходах взяла участь козацька сотня ім. Б. Хмельницького. У складі названих делегацій студентський підрозділ, на чолі з бунчужним УК Сергієм Шарпінським, віддав шану Героям Холодноярської Республіки, долучився до відкриття пам’ятника гайдамацького отамана ХVIII ст. Гната Голого.

Більша частина козацького дійства проходила біля Гайдамацького ставу, неподалік Мотрониного монастиря, де в присутності представників генеральної та крайової старшини гетьман УК Микола Пантелюк виконав ритуал посвяти молодих козаків. Після оприлюднення вітального наказу крайовим отаманом ЧКТ УК Віталієм Чепелухою, згідно з яким кілька козаків університету було відзначено грамотами, а начальник штабу сотні Владислав Нечуйвітер отримав чергове козацьке військове звання бунчужний УК, відбулися показові виступи з рукопашного бою. Їх під оплески присутніх продемонстрували козаки та берегині сотні ім. Б. Хмельницького. Гетьман Микола Пантелюк, який сам служив офіцером в аеромобільних військах Збройних Сил України зазначив, що своїм вишколом студенти національного університету дуже нагадали йому професійних десантників.

Заходи завершилися традиційною козацькою кашею, яку приготувала осавульська служба ЧКТ УК.

Довідково: Реліктовий лісовий масив Холодний Яр має не лише природоохоронне, а й історичне значення. І якщо в першому випадку йдеться про 6804 га лісу в Чигиринському та Кам’янському районах Черкащини, то в другому про набагато більшу територію й діапазон історичних подій. У цьому разі прийнято орієнтуватися насамперед на події першої чверті ХХ ст., коли чергове покоління холодноярських героїв взялося за зброю, аби захистити свій край, Україну від більшовицьких та білогвардійських орд, які надсилала Росія. Втім, героїчна історія Холодного Яру набагато триваліша, сягає початків Української землеробської цивілізації, її джерела губляться щонайпізніше в часах Трипільської культури (V–ІV тис. до до нашої ери).

Професор Юрій Присяжнюк