Нові здобутки у царині лінгвістики представили на VI Міжнародній науковій конференції «Лінгвалізація світу» в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Захід відбувся у рамках відзначення в університеті днів науки за сприяння кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики.

Міжнародна наукова конференція «Лінгвалізація світу» була започаткована у 2006 році, відтоді її проводять один раз на два роки. Науковий захід охоплює різні розділи мовознавчої науки: лексикологію, ономастику, діалектологію, термінологію, історію мови, словотвір, граматику, когнітивну лінгвістику, дискурсологію, лінгвістику тексту, лінгвостилістику та інші. Результати роботи учасників конференції висвітлюються в збірнику наукових праць «Мовознавчий вісник».

— Навіть у сучасному глобалізованому світі успішна та нація, яка має єдину церкву, шанує свою мову. Тому проблеми, винесені на конференцію, мають велике значення для українців, — зауважив ректор Черкаського національно університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко. Він привітав учасників конференції і подякував науковцям за їхню суспільно корисну діяльність.

Ганна Мартинова, голова оргкомітету конференції, професор, доктор філологічних наук, зазначила, що конференція збирає лінгвістів у Черкаському національному вже майже 10 років. І щоразу науковці демонструють видатні досягнення. Крім того, каже Ганна Іванівна учасників конференції знайомлять із визначними для історії всієї України місцями, яких на Черкащині багато.

 

Директор навчально-наукового інституту філології та соціальних комунікацій Ігор Погрібний привітав колег зі здобутками та похвалився напрацюваннями свого інституту: «Нам є що показати і є чим пишатися. Ми пишаємося своїми студентами, високим рівнем викладацького складу. Сподіваємося, що наша спільна праця принесе користь мовознавчій науці».

Загалом, на пленарному засіданні представили свої праці з лінгвістики науковці з різних куточків України і з-за кордону. Темою цьогорічної конференції став зв’язок мови мислення з іншими галузями.

 

Ірина ГНОЙОВА, студентка 1-Ж ННІ УФСК