Символічним концертом-вітанням «Від Перемоги до Перемоги» відзначили у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького День пам’яті та примирення.

Уже другий рік поспіль 8 і 9 травня в Україні святкують за новою традицією. Віддаючи данину шани всім полеглим у ІІ Світовій війні, вшановують подвиг українського народу, його внесок у перемогу Антигітлерівської коаліції.

Цього року в актовій залі Черкаського національного зустрілися різні покоління людей, чия молодість була обпалена війною — працівники університету, які є ветеранами, дітьми війни, і студенти, які стають на захист Батьківщини в неоголошеній війні з російським агресором. І однаково хвилювали їх композиції про війну у виконанні мистецьких колективів Черкаського національного — «Черкащанки», «Живої музики», театру «На горі», а також запрошеного гурту обласного будинку вчителя «Хрещатик». Об’єднані любов’ю до своєї Батьківщини, присутні в залі разом плакали, сміялися і разом сподівалися на велику Перемогу.

Фото: прес-служба ЧНУ ім. Б. Хмельницького

Ректор університету Олександр Черевко звернувся до учасників концерту: «Сьогодні у цій залі зібралося кілька поколінь, яких об’єднує горе і звитяга Другої світової, Афганської та неоголошеної війни на Сході України. І сьогоднішня наша зустріч — це не просто пошанування учасників війни, це шлях до єднання і примирення українського народу».

За словами ректора, серед учасників Другої світової війни — 26 викладачів і працівників Черкаського національного університету. Знаковою постаттю є Олександр Васильович Тканко — Герой Радянського Союзу, ректор університету з 1953 по 1979 роки, професор-історик. На жаль, нині живий лише один наш ветеран. Це 93-літній Іван Степанович Луцик.

Фото: студентка ННІ УФСК Владислава Громенко

«Напевне, діти й онуки війни не думали, що прийдеться колись воювати. Але за два роки неоголошеної війни на сході України загинули понад 2,5 тисячі військових. Серед тих, хто боронить східні кордони України, 21 студент Черкаського національного та понад 20 його випускників. У 56 студентів батьки — учасники антитерористичної операції. Сотні випускників — серед волонтерів, добровольців, благодійників. Переконаний, що студенти й викладачі ЧНУ стануть на захист України, якщо в цьому буде потреба. А сьогодні, безумовно, треба вчитися, бо добрим навчанням та відповідальним ставлення до роботи ми теж наближаємо перемогу», — сказав Олександр Володимирович.

Давня дружба пов’язує студентів Черкаського національного з добровольчими батальйонами, Збройними Силами України, Автомайданом, Самообороною, іншими волонтерськими та військовими організаціями.

До присутніх зі сцени звернувся Василь Шкут — автомайданівець, боєць 95-ї аеромобільної бригади, захисник Донецького аеропорту: «Війна — це те, про що найменше хотілося б говорити. Я служив у 95-ій бригаді і цим пишаюся. Хочу, щоб ви пам’ятали всіх героїв і щоб могли сказати, що ваші найкращі роки пройшли не на війні, а в Черкаському національному».

«Кіборг» вручив прапор своєї аеромобільної бригади голові студради університету Василю Дунаєвському. Той запевнив, що реліквія зберігатиметься у кімнаті національно-патріотичного виховання, створення якої ініціюють студенти.

До Дня пам'яті та примирення студент Олександр Єнін підготував відеофільм «Герої не вмирають», у якому згадані події трьох війн — Другої світової, Афганської та Антитерористичної операції. У супроводі пісні «Не твоя війна» гурту «Океан Ельзи» драматичні події історії набули нового звучання.

Університетська громада вшанувала хвилиною мовчання земляків, полеглих у бойових діях — як тих вікопомних, так і тих, що нині тривають за незалежність України. Дівчатка з маками в руках стали на коліна на знак пошани всім загиблим у боях українцям. Згадали і випускників Черкаського національного, які загинули на сході України — В’ячеслава Гагу та Сергія Єпіфанова.

Учасники університетського колективу «Друга спроба» виконали пісню «Маки». Завершальним оптимістичним акордом прозвучала пісня «Хлопці, будем жити» у виконанні гурту «Хрещатик» та супроводі кадрів із холодноярської прощі.

Надія Хандусь, студентка ННІ УФСК