Із 70-річчям привітав колектив Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького професора, доктора історичних наук Анатолія Морозова.

Анатолій Георгійович — фундатор Науково-дослідного інституту історії селянства, Наукового товариства істориків-аграрників. Сформована Анатолієм Морозовим сучасна наукова школа дослідників історії українського селянства набула визнання в Україні, і за кордоном. Ним започатковані всеукраїнські симпозіуми з аграрної історії України, випуск журналу «Український селянин». До речі, це фахове університетське видання входить до закордонних наукометричних баз даних.

Понад 200 його публікацій увійшли у скарбницю вітчизняної науки. Знана в області і його громадська діяльність. Упродовж тривалого часу він очолює обласну організацію товариства «Знання». Брав участь у краєзнавчих експедиціях Черкащиною, археологічних дослідженнях, започаткував археологічний музей-лабораторію в університеті. Член Національної спілки краєзнавців України, обирався делегатом V її з’їзду. Відзнак і почесних нагород професор має немало, серед них — звання «Почесний краєзнавець України», знак «Відмінник освіти України», відзнака Міністерства освіти і науки України «За наукові досягнення», а також численні грамоти.

Понад 30 років життя ювіляр віддав Черкаському національному. Це відзначив і ректор Олександр Черевко. «Сьогодні визначний день не лише для нашого університету. Вас вітає наукова спільнота всієї України. Тема ваших досліджень — історія селянства — надзвичайно актуальна для нашої країни і зокрема, для Черкащини».

Олександр Володимирович передав вітання від усієї університетської громади, і вручив нагрудний знак «Почесна відзнака ректора».

Почесну грамоту і теплі слова вдячності отримав ювіляр від голови обкому профспілки працівників освіти Ольги Жалдак і керівника профспілкової організації університету Анатолія Стеценка.

Привітали ювіляра колеги — проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Сергій Корновенко, директор навчально-наукового інституту історії і філософії Наталія Земзюліна, директор ННІ економіки і права Юрій Кононенко, професори Андрій Гусак, Володимир Поліщук, Тетяна Запорожець, гості з Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського, Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, Черкаського державного технологічного університету.

Про те, що історик багато часу проводить в архівах, сказала у вітальному слові директор обласного архіву Тетяна Клименко. А директор університетської бібліотеки Григорій Голиш привітав його як найактивнішого читача та поповнювача бібліотеки.

 

 

Особисто вітали ювіляра Заслужений працівник сільського господарства України, у минулому народний депутат, а нині керівник сільськогосподарського підприємства, один зі співзасновників журналу «Український селянин» Петро Душейко, керівник історико-культурного заповідника «Чигирин» Василь Полтавець. Чимало надходило вітальних телеграм — зокрема, від директора Інституту історії України НАН України, академіка Валерія Смолія, голови Національної спілки краєзнавців України Олександра Реєнта. Вітали професора колеги з інституту історії, учні, аспіранти. А студенти-історики підготували улюбленому викладачеві сюрприз — ювілейний виступ команди КВК «Колоритні і незаурядні».

Дякуючи усім за вітання, Анатолій Георгійович зізнався, що понад свої наукові досягнення цінує і пишається тим добром, яке вдалося зробити людям. І каже, що саме це — джерело його оптимізму і енергії.

 

 Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького