Історичний прозовий роман «Полиновий смак волі» презентовано у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. У романі оповідається про героїчне й трагічне життя випускниці тодішнього педучилища, а нині університету, Тетяни Кочерги (Чайки), яка воювала в УПА.

Автор роману — Борис Пономаренко, уродженець Черкащини, народний депутат України двох скликань, директор Міжнародного благодійного фонду національного пам'яті України, один із очільників Черкаського земляцтва у Києві, поет.

Його роман — перший серйозний прозовий твір. Йдеться у ньому про реальних людей, яких із автором звела доля.

Головна героїня роману — Тетяна Григорівна Кочерга, псевдо — Чайка. Дівчина народилася на Звенигородщині, виросла в селі Козацькому, а в 1939 році була направлена на роботу в Кирилівську школу Рівненської області, де включилася у визвольні змагання за волю України. У романі йдеться про боротьбу загонів УПА з німецькими окупантами, тяжкі втрати молодих повстанців, які жили, кохали, терпіли тортури, сталінські суди, сибірські табори, але не втрачали віри в омріяну волю та власну Українську державу.

Ця боротьба продовжується й сьогодні. Онук побратима Чайки Олег Ясенчук брав участь у звільненні Маріуполя, захищав Мар’їнку і нещодавно повернувся додому. Описом боротьби нащадків Григорія Кочерги та Леоніда Буткевича-Ясенчука завершується роман.

Про ті містичні обставини, завдяки яким розкидані злою волею тоталітарної машини люди таки знайшли одне одного через багато років, і про те, як ці події вилилися на сторінки роману, розповіли побратими Бориса Йосиповича.

Заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки письменників України, лауреат премії ім. А. Малишка, лауреат премії Павла Тичини Віктор Женченко повідав, як син врятованого Тетяною Чайкою Василя Ясенчука (Леоніда Буткевича) через багато років вирушив на її пошуки. Як знайшов Тетяну Чайкув рідному Козацькому, куди після сталінських таборів забрали її батьки. Як зв’язав її по телефону з батьком. І як через півроку після тієї розмови помер Василь Ясенчук, а ще через півтора року і сама Тетяна Чайка.

Та герої не вмирають, і ось уже перед студентами того навчального закладу, який колись закінчила Тетяна, виступають її син Юрій Кочерга і син порятованого нею Василя Ясенчука. А Герой України, народний артист, майстер слова Анатолій Паламаренко зачитує уривки з написаного земляком Тетяни твору про неї. У виконанні артиста прозвучали і оповідання, і вірші Бориса Йосиповича. Сам же автор заспівав пісню на свої слова і подарував учасникам презентації книги з автографом.

Приємний сюрприз чекав і на Бориса Пономаренка — на презентацію завітала Ніна Карловська — кандидат хімічних наук, доцент кафедри якості, стандартизації та органічної хімії Черкаського національного університету, яка була вчителькою в його рідному селі Хацьки Черкаського району. Його земляк Анатолій Волошин, голова правління Черкаського обласного фонду культури, також прийшов привітати односельця.

Борис Пономаренко щиро подякував усім, хто допоміг йому видати книгу, хто прийшов на презентацію, а ректора Черкаського національного Олександра Черевка нагородив грамотою Черкаського земляцтва «Шевченків край».

Україна зараз переживає труднощі становлення, захисту своєї незалежності, — сказав ректор, завершуючи зустріч. — Та незважаючи ні на що, кожен повинен робити свою конкретну справу. Щоб досягти перемоги, треба розвіювати «русскій мір», точніше кажучи, російський міф, і будувати український світ — через українське слово, через усвідомлення необхідності національної єдності. Дякуємо Борису Йосиповичу та його побратимам за їхній внесок у цю важливу роботу.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького