Історики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького успішно реалізують проект Українського інституту національної пам’яті «Майдан: усна історія»  у Черкаський області.

Мета досліджень – зібрати відеосвідчення активістів Євромайдану про події зими 2013-2014 років.  Ці записи стануть основою для Архіву Майдану та служитимуть джерельною базою для істориків, режисерів-документалістів, соціологів, психологів та інших.

В Україні вже записано кілька сотень аудіо- та відеоінтерв'ю з учасниками Євромайдану. Це – люди з різних середовищ, різного віку, професій, з різних регіонів України, які розповідають про свою участь на Майдані та про ключові події, які відбувалися тієї зими.

Записи спогадів учасників Революції Гідності у Черкасах здійснює група істориків на чолі з професором Віталієм Масненком на базі Черкаської обласної державної телерадіокомпанії «Рось». На сьогодні вже записано кілька десятків відеосвідчень. Це дозволить зафіксувати суб’єктивний досвід наших громадян, виявити особливості Революції Гідності на Черкащині, висвітлити участь наших земляків у подіях на київському Майдані. Документалізацію усних свідчень планується завершити до кінця року.

 

Професор Віталій Масненко