Студенти Черкаського Національного університету імені Богдана  Хмельницького відзначили Міжнародний день дитячої книги виставкою листівок.

— Загалом свято дитячої книги пов’язане з великим дитячим письменником Гансом Крістіаном Андерсеном. Із 1967 року відзначають Міжнародний день дитячої книги 2 квітня, у день народження казкаря. Його творами захоплюються не лише маленькі читачі, а й дорослі. За мотивами казок цього автора знято чимало мультфільмів, — розповіла організатор виставки Марина Макуха, викладач кафедри видавничої справи та редагування. — Україна долучилася до цього свята не так давно. Щоб поширити інформацію про цю подію, а також нагадати про важливість дитячої книжки, ми й вирішили зробити виставку. Адже психологи стверджують, що характер людини формується у перші три роки життя. І тут особлива роль дитячої книжки, яка формує свідомість дитини.

Стенд із роботами студентів ННІ УФСК розгорнули на 3 поверсі першого корпусу університету.

Підготовку листівок до виставки доручили студентам 3-Р курсу спеціальності видавнича справа та редагування. Вони з захватом та ентузіазмом долучилися до цієї справи. Кожен намагався зробити таку листівку, яка б розкрила роль дитячої книги, пропагувала читання.

— Наші студенти підготували вітальні листівки до Міжнародного дня дитячої книги. Вони все робили своїми руками, усі малюнки малювали самостійно, самі роздруковували, самі розробили цей стенд і тепер можуть пишатися собою. Ми намагалися не порушити авторські права і зробити все в кращих видавничих традиціях. Хотілося, щоб і самі студенти отримали задоволення від цього процесу. Це їхні роботи, через які вони представляють себе як майбутні видавці, редактори. Відзначу, що зі студентами було легко і приємно працювати», — розповідає Марина Василівна.

Своїми враженнями та емоціями від підготовки виставки поділилися й студенти 3-Р курсу.
— Ми з радістю погодилися на пропозицію Марини Василівни. Потрібно було зробити щось оригінальне, своє. Я вирішила намалювати дівчинку з книжкою,— говорить  Оля Котляр.

— У дитинстві в мене було багато цікавих книг із казками, які мені дуже подобалися. На створення листівки я витратила понад дві години. Обирала казкового героя, орієнтуючись на дітей. У мене на листівці — зайчик. Це улюблений казковий герой усіх діток. Намалювала його з книжкою, щоб залучити таким чином дітей до читання», — каже Олена Павловська.

Виставка листівок до Міжнародного дня дитячої книги викликала живий інтерес у всіх, хто мав змогу її побачити. Такі заходи — це чудова можливість пропагувати читання, переконані майбутні редактори.


Лора ШУМЕЙКО, Крістіна ОРЕЛ, студенти 4-Р ННІ УФСК