Кафедра загальної педагогіки та психології ЧНУ ім. Б. Хмельницького спільно з комунальним закладом «Черкаський обласний онкологічний диспансер» Черкаської обласної ради провели круглий стіл.

Темою розмови стали психологічні причини онкологічних захворювань та хоспісна допомога.
У заході взяли участь лікарі-онкологи, спеціалісти з паліативної допомоги, психологи, педагоги, студенти ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва.
Психологічний супровід онкохворих, їхніх родичів та медичного персоналу є досить актуальною проблемою для сьогоднішнього суспільства, оскільки він майже відсутній. Саме необхідність залучати психологів, соціальних працівників і обговорювалася під час круглого столу.
Головний лікар обласного онкологічного диспансеру Віктор Парамонов поінформував про стан і проблеми допомоги онкохворим у Черкаській області.


Головний позаштатний спеціаліст із паліативної допомоги управління охорони здоров’я Черкаської ОДА Тетяна Гончаренко акцентувала увагу на ролі психологічної допомоги в новостворюваній структурі паліативної допомоги в Черкаській області. Лікар-гематолог Лариса Ногаєва розповіла про психологічну підтримку пацієнта як один із чинників ефективного лікування та профілактики ускладнень. Психологи Інна Кукуленко-Лук'янець, Надія Азаматова, Інна Герасимова, Вікторія Дорошенко, Сабіна Раджабова висвітлили особливості психологічного супроводу невиліковно хворих людей, психоемоційні особливості онкохворих та їхніх рідних, причини психосоматичних захворювань, методи психологічної реабілітації онкохворих.
До обговорення долучалися люди, котрі самі мали онкологічні захворювання, серед яких — і викладачі Черкаського національного.
Під час засідання було оголошено про продовження акції «Психотерапевтичне мистецтво у лікувальних закладах», започаткованої кафедрою загальної педагогіки і психології. До неї долучилися студенти та викладачі ЧДТУ, колектив Веселохутірського НВК імені Володимира Лук'янця, котрі власноручно передали картини та вироби мистецтва Черкаському обласному онкологічному диспансеру.
Результатом проведення круглого столу стала домовленість про співпрацю між Черкаським національним університетом імені Богдана Хмельницького та Черкаським обласним онкологічним диспансером.


ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва