2 липня в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відзначили кращих краєзнавців Черкащини. Церемонія вручення обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича вперше відбулася в приміщенні наукової бібліотеки університету, що віднедавна носить ім’я Михайла Максимовича.

Ідея увічнення пам’яті видатного земляка виникла 20 років тому. Ініціаторами виступили організації письменників і краєзнавців Черкащини та науковці тодішнього Черкаського педінституту. На читаннях, присвячених 190-річчю від дня народження Михайла Максимовича, була сформульована пропозиція про заснування обласної премії його імені для відзначення кращих дослідників і популяризаторів знань про Черкащину. Того ж року обласна державна адміністрація і обласна рада заснували обласну літературно-краєзнавчу (з 2001 року – краєзнавча) премію імені Михайла Максимовича.

За 20 років існування премію отримали 24 краєзнавці Черкащини та 12 авторських колективів.

Конкурсна комісія з присудження Черкаської обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича за 2014 рік, розглянувши роботи претендентів, за наслідками голосування визначила переможців.

Лауреатом премії став краєзнавець, поет Микола Борщ за книгу «З вершин славетних черкащан». Микола Іванович – випускник Черкаського педінституту 1968 року, з 2001 року – науковий співробітник Черкаського обласного краєзнавчого музею та заступник голови правління обласної організації Національної спілки краєзнавців України, делегат ІV з’їзду Спілки, учасник низки науково-практичних конференцій краєзнавчого спрямування, Почесний краєзнавець України. Він – автор численних публікацій у ЗМІ. До книги «З вершин славетних черкащан» увійшли історико-краєзнавчі нариси та поетичні твори про видатних уродженців Черкащини. До творчого доробку автора входять поетичні збірки «Шукаю вічну таїну», «Платонів хутір – геніїв колиска», «Блискавка болю», «Роздоріжжя» та інші твори.

В номінації «Авторські колективи» перемогли Надія Кукса та Яніна Діденко з книгою «Чигиринщина в подорожніх нотатках відомих особистостей XIX – першої половини XX століття». Обидві авторки – співробітники Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», Я. Діденко – випускниця ЧНУ 1998 року.
Звання Почесного краєзнавця України удостоєно директора наукової бібліотеки університету Григорія Голиша. Він був лауреатом премії імені Максимовича у 2008 році.
Голова правління Черкаської обласної організації Спілки краєзнавців України, професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Василь Мельниченко подякував усім учасникам конкурсу, членам комісії, видавництву «Вертикаль», де виходили більшість праць краєзнавців, а також представникам засобів масової інформації за популяризацію здобутків наших дослідників.

Василь Миколайович із гордістю відзначив, що більшість із лауреатів премії – випускники Черкаського національного. Право нагородити лауреатів було надано ще одному випускникові університету, директору департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Черкаської ОДА Сергію Пасічнику.
Кращих краєзнавців 2014 року привітав проректор з наукової та інноваційної діяльності Сергій Корновенко: «Ви – літописці малої батьківщини, а з літопису малої батьківщини складається літопис рідного краю!», – звернувся він до краєзнавців.

Пісенний дарунок учасникам церемонії підготувало вокальне тріо «Барви» міського будинку культури ім. Кулика.

Усім, хто продовжує досліджувати історію рідного краю, нагадали, що триває конкурс на звання кращого краєзнавця у 2015 році.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького