Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького після багаторічної перерви знову навчає іноземних студентів. Лише торік було отримано відповідну ліцензію, а вже сьогодні до університету зараховано майже двісті іноземців.

Про те, чому вони обрали Черкаський національний та яку це приносить користь університету і державі, розповідає директор Центру з організації роботи з іноземними студентами Василь Андрусяк.

«Залучення іноземних громадян на навчання до вищих навчальних закладів є однією з ключових тенденцій розвитку освіти кожної країни, — поінформував Василь Миколайович членів вченої ради університету. — Про це свідчить світовий і український досвід.

По-перше, формується міжнародна репутація, адже в студентів, які приїздять на навчання до України, складається враження про вищий навчальний заклад, країну і систему освіти в ній. І це, до речі, вагомий аргумент у формуванні позитивного іміджу країни.

По-друге, іноземні студенти – серйозний стимул для підвищення якості освіти в Україні. По-третє, плата за навчання, яку вони вносять, є джерелом доходів і для університету, і для України. За даними Українського державного центру міжнародної освіти, у 2014-2015 навчальному році в Україні навчалися 63 172 іноземні студенти. Надходження в державний бюджет становили близько 150 мільйонів доларів. Додаткові витрати студентів на харчування та проживання становили ще майже 300 мільйонів доларів».

— Василю Миколайовичу, з яких країн до Черкаського національного прибувають іноземні студенти?

— Станом на 1 квітня в університеті навчаються громадяни десяти зарубіжних країн — Азербайджану, Лівії, Марокко, Туркменістану, Гани, Зімбабве, Пакистану, Малайзії, Лівану і Нігерії.

— Який рівень підготовки мають наші іноземці та які спеціальності вони обирають?

— Рівень підготовки в них досить високий. Частина людей, які в нас навчається, на батьківщині вже закінчили університети, коледжі. Ці люди вже мають певний професійний рівень підготовки, знання, хтось уже навіть працював, як, наприклад, Принц. Він після коледжу працював у школі вчителем англійської мови. Студенти, що приїхали з країн Африки та Близького Сходу, обирають переважно економічні, юридичні та технічні спеціальності.

— Яка їхня мотивація отримувати ще одну освіту?

— Це своєрідне визнання якості освіти в Україні. Зрозуміло, що в Європі цей рівень ще вищий, але наша освіта також не на останньому місці в світі. І зусилля колективу нашого університету спрямовані на те, щоб виправдати цю довіру і забезпечити належний рівень освітніх послуг.

— На що іноземні абітурієнти звертають увагу, обираючи для себе вищий навчальний заклад?

— У зв’язку з подіями на Сході, звертають увагу на віддаленість від території бойових дій. Враховують і віддаленість від аеропортів, і кількість населення в місті, і наявність інших закладів, де навчаються іноземці, у першу чергу з їхніх країн. Важливий фактор — умови проживання, зокрема, побутові, наближеність гуртожитків до навчальних корпусів, до магазинів. Впливає на вибір інфраструктурна, транспортна складова, близькість до столиці. Грає роль і вартість навчання та проживання. Тобто, вирішальними чинниками стають якість, зручність і економія.

— Напрям роботи з іноземними студентами для Черкаського національного певною мірою новий. Які будуть створюватися додаткові умови, щоб підвищити привабливість університету?

— Найближчим часом буде створено Азербайджанський центр, у подальшому організовуватимемо центри інших країн. Будемо допомагати нашим студентам спілкуватися з іншими земляками, студентами з інших вишів. Із 1 вересня формуватимуться групи студентів, навчальний процес для яких відбуватиметься англійською мовою. У нас достатньо викладачів, які можуть це забезпечити. Так що раді будемо всім, хто бажає поповнити нашу університетські родину.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького