Науковці Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького за круглим столом обговорили актуальні питання розвитку науки.

 

Зустріч стала логічним підсумком днів науки в університеті. У ній взяли участь керівники наукових шкіл, представники ради молодих учених, професори, члени ректорату, директори інститутів та декани факультетів, викладачі, аспіранти.

Ректор університету Олександр Черевко поінформував шановне зібрання про проблеми і здобутки науковців рідної Альма Матер.

— Одним із дієвих чинників успішності країни, людини у сучасному світі конкуренції є освіта, наука, інноватика, інтелектуальний капітал. Складно уявити сучасну успішну країну без науки, — зазначив він. На жаль, наука, як і багато інших галузей суспільного життя в Україні, переживає нині не найкращі часи. Та це не заважає науковцям Черкаського національного продовжувати наукову діяльність.

— Колектив нашого університету тримає пальму першості в освітньо-науковій сфері Черкащини, — зазначив Олександр Володимирович. — На двадцять дев’ятій щорічній Міжнародній виставці «Освіта та кар’єра — 2016» Черкаський національний отримав золоту медаль у номінації «Інформаційні ІТ-технології у вищому навчальному закладі» та виборов почесне звання «Лідер наукової та науково-технічної діяльності». На сьомій Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти – 2016» — диплом «За презентацію досягнень і впровадження педагогічних інновацій у національний освітній прості» та почесну грамоту за плідну організаторську діяльність із забезпечення якості національної освіти. Крім того, ЧНУ — володар гран-прі «Лідер міжнародної діяльності», сертифікату якості наукових публікацій.

За особливі заслуги перед Черкащиною колектив університету нагороджено Грамотою обласної державної адміністрації та обласної ради.

У 2015 році науковці університету – академік Тамара Семенівна Яценко, професори Андрій Михайлович Гусак та Борис Пилипович Мінаєв увійшли до складу секцій за фаховими напрямами Наукової ради Міністерства освіти і науки України.

Згідно з наукометричною базою даних Scopus 2016 року Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького посів 21 місце зі 128 в загальному рейтингу університетів України, вчергове підтвердивши лідерство на освітянській арені Черкащині.

Це є результатом діяльності науковців-професорів, які проводять фундаментальні та прикладні дослідження: Бориса Мінаєва Андрія Гусака, Юрія Ляшенка, Володимира Білоножка, Ірини Мігус, Володимира Соловйова, Анатолія Морозова, Володимира Поліщука, Ганни Мартинової, Лілії Шитик, Світлани Жаботинської, Олени Вовк, Володимира Лизогуба,Олександра Артюшенка, Тимофія Десятова, Валентини Шпак, доцентів Зої Сердюк і Миколи Пасічного.

Вагомі заслуги молодих і активних учених Гліба Баришнікова, Наталії Карауш, Володимира Конограя, Олександра Спрягайла, Віктора Іващенка, Віктора Денисенка. Свій внесок у скарбницю наукових здобутків Черкаського національного вкладають невтомні здобувачі патентів тагрантів —Станіслав Коваленко, ВалентинаЛитвин, Ярослав Король, Ростислав Галаган, Дмитро Нечипоренко. Анатолій Чабан, Віталій Масненко, Борис Мінаєв, Світлана Жаботинська, Василь Мойсієнко, Тетяна Запорожець, Микола Пасічний, Віктор Велівченко, Таміла Кравченко, CергійШамара.

Ректор подякував усім, чий інтелект служить на благо науки. Він відзначив зміцнення кадрового складу, що є позитивним не лише для Черкаського національного, а й для інших закладів освіти регіону. Чисельність докторів наук зросла з 58 у 2014 році до 66 у 2016. Ректор привітав ще раз тих, хто поповнив докторський склад університету — Любов Кібальник, Олену Коломієць, Василя Пахаренка, Ларису Синявську та Тетяну Кучай.

Олександр Володимирович відзначив як позитивну роботу проектного офісу, створеного торік. На сьогодні за сприяння його фахівців підготовлено чотири проекти у межах грантової програми «Еразмус +».

Водночас, ректор окреслив нові завдання в науковій сфері, які колективу належить спільно виконати.

Про свої здобутки і проблеми говорили й науковці. Про виклики в сучасному науковому світі йшлося у доповіді керівника Науково-навчального центру фізико-хімічних досліджень Тетяни Запорожець.

Академік НАПН України, визначна постать вітчизняної психологічної наукиТамара Яценко розповіла про останні напрацювання науковців заснованої нею школи глибинної психокорекції.

Про необхідність об’єднання зусиль науковців різноманітних сфер та про творчу співпрацю говорили професори Володимир Лизогуб та Анатолій Морозов. «Приклади вже є це співпраця фізіологів і фізиків Черкаського національного», — зазначив Володимир Сергійович. На його думку, доцільно також заснувати інтегративне видання — скажімо, журнал природничих наук.

Голова Ради молодих учених Тетяна Зорочкіна розповіла про роботу Ради упродовж 2015-2016 років — а це і Всеукраїнська конференція молодих учених, і круглий стіл, і Угода про асоціацію Рад молодих вчених Черкаської області.

Завершальним етапом святкового круглого столу стало нагородження науковців університету почесними відзнаками та нагородами.

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького