Протягом десяти днів професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Світлана Жаботинська читала лекції науково-педагогічним співробітникам Казахського університету міжнародних відносин і світових мов імені Абилай-хана.

Дослідження професора Світлани Жаботинської у сфері когнітивної лінгвістики, яка вивчає зв’язок між мовою та мисленням, широко відомі в наукових колах.

— На запрошення казахської сторони я прочитала цикл лекцій із когнітивної лінгвістики. Представила казахським колегам здобутки зарубіжних шкіл когнітивної лінгвістики, їх методологічний апарат. Продемонструвала і свою авторську концепцію, яка грунтується у тому числі й на матеріалах досліджень зарубіжних шкіл. Показувала, яким чином ця теорія може бути застосована на практиці, зокрема для дослідження різного мовного матеріалу. Зупинилася також на проблемах укладання іншомовних словників. Окремий семінар присвятила дослідженню медійного простору за допомогою розробленої мною методики. Особливо цікавили ці питання секцію, де працював журналістський факультет. Зазначу, що моя методика аналізу журналістських текстів показує, наскільки вони повні, віртуальні вони чи реальні, який їхній маніпулятивний вплив на слухача. До речі, мій колега, який запрошував мене у Казахстан, психолінгвіст і досліджує медійну сферу, тому медійній тематиці я присвятила багато уваги.

Світлана Жаботинська розповіла науковцям із Казахстану про відому книгу свого авторства «Язык как оружие в войне мировоззрений Майдан – Антимайдан : словарь-тезаурус лексических инноваций. Украина, декабрь 2013 – декабрь 2014». Книга розміщена в інтернет-просторі і користується популярністю, має читачів у США, Франції, Бельгії, Італії, Бразилії, Австралії.

Світлана Анатоліївна поділилася досвідом практичної реалізації своєї теорії. Зокрема, вона втілює власні наукові розробки на курсах англійської мови у Черкасах. На цих курсах людей навчають іноземній мові за допомогою концептуальних схем. Аудиторія — діти, починаючи від двох років, і дорослі усіх вікових категорій. Методика навчання — суто авторська.

Про це та про свої наукові плани професор Черкаського національного розповіла казахським колегам. За її словами, мовна ситуація у Казахстані також непроста, там присутня і казахська мова як національна, і англійська — як міжнародна, і російська як одна з мов спілкування. Проблема в тому, що дуже багато людей виросли в російськомовному середовищі, тому доводиться перебудовуватися. Тому тема, досліджувана науковцем із Черкас, є дуже актуальною.

Зв’язки з Казахстаном у Світлани Жаботинської досить давні і тісні, і курсом лекцій вони не обмежаться. Професора запросили до керівництва робіт докторантів університету. Вона збирається також відвідати наукове зібрання казахських учених.

Приємним сюрпризом для науковця з Черкас стало й те, що одним із проректорів престижного навчального університету є випускниця Черкаського національного Клара Умірзаківна Кунакова. Це зайвий раз підтверджує високий рівень підготовки студентів університету у серці України та його давні традиції міжнародного співробітництва.

— Сьогодні ми приділяємо багато уваги питанням академічної мобільності та міжнародного співробітництва, — наголошує ректор Олександр Черевко. — Це і співпраця у рамках угод із сотнею закордонних навчальних закладів, і програми академічних обмінів, і участь у виставках та презентаціях, і реєстрація в пошуковій системі платформи «Еразмус-плюс», що значно полегшує участь у міжнародних грантових програмах.

Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького після багаторічної перерви знову навчає іноземних студентів. Лише торік було отримано відповідну ліцензію, а вже сьогодні до університету зараховано майже двісті іноземців.

Оскільки найбільше наших іноземних студентів — громадяни Азербайджану, в університеті створюється Азербайджанський освітньо-культурний центр. У подальшому організовуватимемо центри інших країн. Переконаний, що Черкаський національний після завершення процесу реформування галузі вищої освіти разом із провідними вишами України увійде до родини сучасних класичних університетів європейського зразка.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького