У Черкаському національному тривають творчі конкурси. За право навчатися в ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я змагаються понад 130 абітурієнтів. Спеціальна конкурсна комісія визначає фізичну підготовленість молодих людей, необхідну для оволодіння програмним матеріалом обраного напряму чи виду спорту. Як і результати ЗНО, результати цих змагань враховуватимуться під час конкурсу вступників.

Іспит із плавання – не перший для абітурієнтів. Проте вони помітно хвилюються. Серед вступників – титуловані

спортсмени, переможці  всеукраїнських та міжнародних змагань і звичайні випускники шкіл, котрі мріють пов’язати своє життя зі спортом.

Анатолій Шовтенко родом із Корсунь-Шевченківського. Він встиг послужити в армії і навіть повоювати в АТО. Після демобілізації вирішив здійснити давню мрію – вступити до спортивного інституту. Адже з дитинства займався дзюдо, брав участь і перемагав у змаганнях. Після навчання хоче бути тренером.

Єлизавета Хорошко займається спортом багато років, зараз її профіль – морське багатоборство. “Хочу бути тренером, навчати дітей і показувати на власному прикладі, як здорово бути спортсменом. У черкаський національний вступаю, бо живу в Черкасах, хочу надалі займатися тут спортом, виступати зі своєю командою”.

Серед абітурієнтів – і черкащанин Максим Климович, кандидат у майстри спорту з триатлону. Він перемагав у чемпіонаті України, торік у Міжнародному запливі через Кременчуцьке водосховище здобув “золото”. “З 7 класу присвятив себе триатлону, – ділиться своїми планами спортсмен. – Хочу бути одним із найсильніших триатлоністів світу, а коли піду на пенсію – буду тренером”.

Віталій Новаковський – майстер спорту, займається велоспортом, учасник чемпіонату світу, зараз готується до чемпіонату Європи.

“Мрію виграти чемпіонат Європи,  а потім – світу, – каже він. – ЧНУ – єдиний університет, який дає змогу займатися спортом і навчатися. Батьки вмовляли йти в інший заклад, але я не готовий покинути спорт, хочеться досягати більше й більше”.

Батько Віталія зізнається, що свого часу не зміг вступити в тодішній Черкаський педінститут на факультет фізичного виховання. Син не просто успадкував батькову любов до спорту, він ще й здійснив його мрію і є одним із кращих абітурієнтів.

“Проте вступити до ННІ фізичної культури, спорту та здоров’я під силу не лише знаним спортсменам, –  заспокоює голова конкурсної комісії інституту Леонід Нечипоренко. – Прохідний бал реальний для більшості абітурієнтів. Тут шанси вирівнюються. Адже цього року вступні іспити в ННІ проводяться по-новому: на підставі результатів творчого конкурсу виводиться коефіцієнт, з цим коефіцієнтом та з балами, отриманими після школи, згідно з рейтингом проводиться зарахування  на навчання”.

Керівник спортивного клубу університету “Богдан” Володимир Химич переконаний, що абітурієнти зробили правильний вибір. Університет забезпечить належні умови для якісного навчання і професійного зростання спортсменів.

 

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького