27.03
2024

Bohdan Khmelnytsky National University of Cherkasy joined the discussion of cooperation between European and Ukrainian universities

On March 13, Vice-Rector for Scientific and Innovation Activities Oleksandr Spriahailo, together with the International Relations Office of Bohdan Khmelnytsky National University of Cherkasy, took part in the event dedicated to cooperation between European and Ukrainian universities.

Read more ...
13.03
2024

The environmental scientific and practical seminar was held

On February 28, 2024, a scientific and practical seminar “Environmental management: opportunities and prospects” was held at Bohdan Khmelnytsky National University of Cherkasy.

Read more ...
06.03
2024

Educationalists discussed the topic of mental health care in universities

The Rector of Bohdan Khmelnytsky National University of Cherkasy took part in the meeting of rectors of Ukrainian universities, which took place on February 26 in Lviv.

Read more ...
05.03
2024

BKNUC students are studying under the Erasmus+ programme at Vidzeme University of Applied Sciences (Latvia)

During the spring semester of the 2023–2024 academic year, students of Bohdan Khmelnytsky National University of Cherkasy are studying under the Erasmus+ KA171 academic mobility programme at Vidzeme University of Applied Sciences (Latvia).

Read more ...
 
 

На батьківщині Тараса Шевченка, щоб віддати шану своєму видатному земляку, побували працівники, викладачі, студенти, члени профспілкового комітету Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Мандрівка на Звенигородщину підсумувала Шевченківський тиждень в ЧНУ. Маршрут пролягав через Моринці, Будище і завершився в Шевченковому.

Поклали квіти до пам’ятника Матері у Моринцях та завітали у селянські хатини: хату Копія, хату Якима Бойка, хату дяка, кузню і комору. Їх було відтворено на зразок тих, у яких жила родина Тараса Шевченка та проходило його дитинство. Директорка Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» Людмила Шевченко особисто проводила екскурсію делегації ЧНУ. Вона розповіла, що нас тримає велика творча дружба. Адже за часів керування Олександра Черевка Черкаською облдержадміністрацією питання підтримки шевченківських місць мало державне значення. Екс-губернатор багато допоміг заповіднику, залучаючи із різних джерел кошти, та забезпечив облаштування туристичної інфраструктури, якою заповідник і досі користується. Крім того, здійснювався благоустрій населених пунктів, де розміщені національні святині, села газифікувалися, прокладалися дороги, була відремонтована школа.

Олександр Володимирович поділився спогадами про те, як із 90-х років минулого століття разом із патріотами України розбудовував меморіальні шевченківські місця. Після розвалу радянського союзу вони перебували в занепаді. Аби це виправити, Віктор Ющенко та Олександр Черевко багато років поспіль проводили послідовну політику спочатку як представники Національного банку України, а згодом вже як представники влади.

Нині заповідник приймає щороку велику кількість відвідувачів.

Людмила Шевченко:

— У доковідні часи в музей приїздили до 50 тис. відвідувачів на рік, особлива хвиля піднесення спостерігалася у 2014 році. — Сьогодні це — 20-22 тис. туристів. У важкі для країни часи українці повертаються до свого Пророка, мають потребу відвідати місця, пов’язані з Шевченком.

У виставкових залах адміністративного будинка музею в Моринцях проходить виставка випускниці ЧНУ Ольги Курської. В експозиції виставлено 51 роботу художниці в різних техніках і стилях. Усі картини об’єднані вірою в перемогу і в кожного, хто стоїть на захисті нашої країни. 

У Будищі відвідали тисячолітні дуби. За легендою, в дуплі одного з них Тарас ховав свої перші малюнки.
У Шевченковому делегація на чолі з ректором Олександром Черевком поклала квіти до пам'ятника Тараса Шевченка та відвідала хату Шевченка і музей.

Олександр Черевко:

Сьогодні з колективом Черкаського національного університету, профспілкою, студрадою відвідали місця, де народився Тарас Шевченко, де жили його славетні предки і де гартувався його дух та формувався талант. У тяжкі часи, кажуть працівники національного заповідника Батьківщина Тараса Шевченка", сюди приходить ще більше людей, особливо молоді. Щоб відчути опору і засвідчити, що ми господарі на своїй землі.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького